En blomma i afrikas öken

Så hette den visst ;) Det är iaf en bok som vi läser i skolan, högläsning.

Boken handlar om en tjej som heter Waris. Man får följa med henne och följa hennes minnen genom hennes liv. hon föds och läxer upp i Somalias öken. Hon berättar om det otroligt hårda arbetet och relationerna mellan henne och hennes familjemedlemmar. När hon är fem år så könsstympas hon, precis som alla andra somalisma flickor. man får läsa om själva "ingreppet", om man nu kan kalla det för det, och om hennes otroliga smärta och allt som följer där efter.
När Waris är 14 år gammal tänker hennes pappa Gifta bort henne med en 60 år gammal man som är halt och går med käpp. Waris väljer att fly hemifrån, och komma undan hennes fars hemska beslut.

Man får nu följa hennes färd genom öknen och in till staden. man får läsa om de komplikationer som uppstår och alla faror hon träffar på. Hon blir bland annat nära på att bli våldtagen då hon liftar med en ladtbil.

Efter många om och men hamnar hon slutligen i London hos sin farbror som är Ambasadör. Där arbetar hon i flera år som hembiträde och lämnar inte huset många gånger.

Hon lämnar tillslut sin farbror och ger sig ut i livet i den nya staden. man får följa hennes utveckling i landet där hon stöter på kuturkrockar och svårigheter med det nya språket och passet.

Hon blir slutligen modell och reser runt i flera olika stöder och länder. Hon blir känd och börjar arbeta mot könsstympningen i världen.
Efter 15 år får hon möjlighet att resa hem ett par dagar och träffa sin mamma igen.. Men återvänder efter bara några dagar till london. Några år senare gifter hon sig och får en son.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0