Varför ridning är bra

Jag tror att många tycker att ridning och hästar är en töntig grej eftersom dom inte vet vad det innebär. Många tror att det bara är att åka med på hästen.... men då ska jag säga er att det där fna inte är sant.

Jag tror att man inte kan ta tillvara på och tycka ridningen är underbar förrän man faktiskt kan rida. Man kan itne bara sitta där på hästen och åka med, och låta hästen sköta allt jobb. Ridning är ett samspel mellan häst och ryttare, och ALLT måste sitta på plats för att det skall funka. Ridning handlar om respekt och förtroende. Respekterar inte hästen dej så kan det bli sjukt farligt. Om hästen inte tycker att du duger som ledare... Ja då tar hästen själv över och bossar över dej.

Som Rebecca brukar säga..... hästar är experter på att få oss att anpassa oss människor efter hur hästen vill ha oss. Vi tror att vi är ledare och att hästarna har stor respekt för oss, men sanningen är att vi själva inte är medvetna om hur hästen flyttar på oss. Har ni nån gång varit med om att er häst kommer upp i fejset på er så att ni blir tvugna att backa ? I det läger är det ni som anpassar er efter hästen, vilket är fel. Hästen skall se dej som sin ledare och den skall inte komma in i er zon. Tänk er hästen i hagen.... Är den nån häst som går in i flockledarens zon, eller går och tar dennes mat? Nej... jag skulle inte tro det.

Hästhantering handlar om Respekt, tillit, förtroende, gemenskap, makt och så mkt mer.

En fråga jag har..... Hur i hela världen kan ridning vara en töntig sport.... När man riskerar sitt liv, delar sin kärlek, skaffar ett förtroende för och faktiskt har flera 100 kg muskler under dig, som gör exakt vad man ber den om... När man har en exploderande varelse på 600 kg under sig, och får den att samla alla sina krafter på ett och samma ställe. Hur kan ridning vara en töntig sport.... När man sitter på och klarar av att hantera en varelse... som har en styrka, kraft och smidighet som du aldrig någonsin kommer att kunna jämföra dig med?





Tänk er själva att sitta på hästen i den här filmen.... Tänk er sen att sitta på den här hästen och ha full kontroll på allt. Tänk er att sitta här o känna att hästen skulle kunna explodera vilken sekund som helst och att känna vilka extrema krafter den här hästen har... Men. Du sitter på, och du har kontrollen... och hästen exploderar inte om du itne tillåter den att göra det. DET, är en underbar kännsla. Du respekterar hästen, hästen har förtroende för dej. Hästen ser dej som sin ledare och det är du som har makten över den enorma kraften i det stora djuret... Och detta leder till en vänskap som slår allt. Det leder til en kärlek... och tillslut... så leder det till ett samarbete.. Där man har förståelse för varandra... och där man alltid gör sitt bästa för varandra. Där man tillsammans kämpar mot allt i världen.

Hur i hela världen kan man kall detta för en töntig sport, när det är så mycket mer än bara ett fritidsintresse?

Kommentarer
Postat av: Rose-Marie Dahlberg

Har läst en artickel i tidningen, att det är dessa ryttare som blir våra nästa ledare. SÅ TUNTIGT! ignorerar vi.

2010-01-23 @ 17:00:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0